CDMS Partners

Planning Submitted for Bashurst Hill New Build
Posted by Nick Surtees - 25 April 2018

CDMS Architects has submitted a planning application for a new 5-bedroom dwelling and attached double garage in West Sussex. The site is a sloping plot on the outskirts of Horsham which is currently occupied by a large dwelling dating back to the 1960’s. Whilst the existing building has a certain charm, it is poorly planned internally and orientated in such a way that does not take full advantage of natural sunlight, nor its beautiful location adjacent to an Ancient Woodland. CDMS Architects was approached with a brief to provide a new home, suitable for modern living and an outdoor lifestyle.

 Our design is a contemporary response to the site and the clients’ brief. The composition and angular form breaks up the overall mass of the building, providing visual interest from key vantage points around the site. The two main blocks are positioned to provide a defined entrance sequence to the South, with sheltered living accommodation located to the North with views over the garden. These blocks are connected via a central living space, intended to be the heart of the home, that also connects the gardens to the North and the South. The central section is fully glazed at ground floor, and finished with a timber louvre screen at first floor to give the impression of a floating link. The material palette of dark blue brick and ‘board and batten’ timber cladding has been chosen to showcase the contemporary appearance of the building through contrasts of texture and colour.